mondhygiënist

De mondhygiënist is voor iedereen. Jong of oud, een gezond gebit is en blijft belangrijk. Uw gebit speelt een grote rol bij een eerste indruk die wordt achtergelaten. Uit onderzoek blijkt dat men onbewust als eerst naar het gebit kijkt. Een verzorgd gebit en voldoende zelfvertrouwen om voluit te glimlachen is dus van belang. Ook zijn wij ervaren in het behandelen van angstige volwassen en kinderen. Kinderen zijn van harte welkom in onze praktijk en helpen wij al vanaf jonge leeftijd een goede mondverzorging aan te leren. “ Jong geleerd is oud gedaan”.

Het grote voordeel van het (vaker) bezoeken van de mondhygiënist, is dat je uiteindelijke mondproblemen kunt voorkomen. Dit heeft indirect ook een positieve uitwerking op de algehele gezondheid. Een doorverwijzing van de tandarts is niet nodig.

Bekijk onze behandelingen

berkien 246260737

Uw klachten

  • het tandvlees bloedt bij het poetsen
  • tanden of kiezen los gaan staan
  • het tandvlees rood en gezwollen is en niet meer strak om de tanden of kiezen sluit
  • het tandvlees terugtrekt
  • er regelmatig gaatjes ontstaan
  • er vaak tandsteen of aanslag op het gebit ontstaat
  • er een vieze smaak of slechte adem aanwezig is
  • mondverzorging om wat voor reden dan ook een probleem is
berkien 616331219

de eerste afspraak

Bij binnenkomst mag u plaatsnemen in de wachtkamer, wij roepen u vanzelf binnen. Graag meenemen bij uw eerste afspraak:

- een identiteitsbewijs
- een verzekeringspas
- eventuele verwijsbrief en röntgenfoto’s gekregen van uw tandarts (dit is niet verplicht)

Na uw inschrijving nemen we een gezondheidsvragenlijst met u door. Het is voor ons belangrijk om via deze vragenlijst informatie te krijgen over eventuele ziektes, medicijngebruik en over uw leefgewoontes. Deze kunnen namelijk van grote invloed zijn op uw mondhygiëne en het eventuele ontstaan van aandoeningen in de mond en de behandeling hiervan. Vanzelfsprekend worden uw gegevens vertrouwelijk behandeld (deze vallen onder het medisch beroepsgeheim).

Een eerste afspraak duurt naar verwachting 45 tot 60 minuten.
U heeft geen verwijsbrief nodig om naar de mondhygiënist te gaan.

jamie 9640

PREVENTIE

Gezond tandvlees is lichtroze, ligt strak om de tanden en bloedt niet. Wanneer tandvlees ontstoken is, is het rood en wat gezwollen en bloedt het bij poetsen of aanraken.

Ontstoken tandvlees (gingivitis) wordt veroorzaakt door opgehoopte tandplaque. Dit is een bacteriële laag. Tandplaque hecht zich aan de tand en wordt op den duur tandsteen. De mondhygiënist kan deze laag verwijderen en u begeleiden in uw zelfzorg zodat bloedend tandvlees verholpen kan worden.

Door goed te poetsen en het gebruik van bijvoorbeeld een tandenstoker voorkomt u opnieuw ontstoken tandvlees. Echter: uw gebit op de juiste manier verzorgen is niet eenvoudig, hoe weet u of de mondverzorging die u nu toepast ook de juiste is?

Er zijn veel opties qua mondverzorging, denk hierbij aan elektrisch poetsen, of poetsen met een hand tandenborstel. Wat is voor u het meest geschikt om te gebruiken tussen uw tanden, ragers, floss of stokers? En welke tandpasta is voor u geschikt en is mondspoeling noodzakelijk? Bij al deze vragen kan de mondhygiënist u helpen. Preventief, door uit te leggen hoe u uw gebit het beste verzorgd. Curatief oftewel genezend, door uw gebit professioneel te reinigen en tandplaque en tandsteen te verwijderen.

PARODONTITIS

Parodontitis (kaakbotontsteking) is een ontsteking in de fundering van uw gebit. De oorzaken hiervan lopen uiteen: bacteriën, mondhygiëne, erfelijke belasting, roken, stress en algehele gezondheidsstatus. Door de ontsteking gaat kaakbot verloren, waardoor tandvlees terugtrekt en tanden en kiezen los komen te staan en in ergste geval uit kunnen vallen.

Kaakbotontsteking gaat over het algemeen niet gepaard met pijn. Behandeling door een mondhygiënist is noodzakelijk om botverlies stop te zetten. De mondhygiënist begint met het meten van de pockets (ruitme tussen de tand en het tandvlees) en deze wordt genoteerd in een parodontiumstatus.

De conditie van tanden en omringend weefsel wordt in kaart gebracht om de exacte behandeling te bepalen. Behandeling bestaat uit een uitgebreide instructie, intensieve reiniging eventueel onder verdoving en uiteindelijk frequente nazorg.

Worden de kosten voor de mondhygiënist vergoed?

De kosten voor een behandeling bij een mondhygiënist vallen niet onder de basisverzekering. Indien u een aanvullende verzekering voor de tandarts heeft afgesloten, worden de kosten voor de mondhygiënist vaak deels of volledig vergoed. Vraag dit voor de zekerheid na bij uw zorgverzekeraar, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. De kosten van de mondhygiënist voor kinderen jonger dan 18 jaar worden 100% vergoed vanuit de basisverzekering. Voor kinderen is er dus geen aanvullende tandverzekering nodig.

berkien 709617706

RELATIE MONDGEZONDHEID EN ALGEHELE GEZONDHEID

De mondgezondheid is belangrijk voor de algehele gezondheid en andersom. Ook is bekend dat er een relatie bestaat tussen een slechte mondgezondheid en aandoeningen als diabetes, hart & vaatziekten of auto-immuunziekten als reuma, en mogelijk ook dementie. Via ontstekingen in de mond kunnen ziekmakende bacteriën eenvoudig in de longen en bloedbaan terechtkomen.

Goede mondhygiëne is dus heel belangrijk want onze mond zit vol met bacteriën. Deze bacteriën zijn op zich niet schadelijk, dat worden ze pas als ze zich kunnen hechten.

In de mond hebben we te maken met open verbindingen, alle tanden en kiezen steken door het tandvlees, waar bacteriën zich aan kunnen hechten. Door te poetsen halen we de bacteriën niet direct weg, maar zorgen we wel dat ze zich niet aan het tandoppervlak kunnen hechten.

Elke dag poetsen en goede mondverzorging is dus belangrijker dan je misschien dacht.

team 9758