Tandprotheticus

Een tandprotheticus is voor iedereen die gedeeltelijk of geheel eigen tanden en kiezen mist. Als tandprotheticus ben je specialist in het aanmeten en vervaardigen van alle uit de mond te nemen prothetische voorzieningen. Op verwijzing van een tandarts of implantoloog vervaardigt de tandprotheticus geheel zelfstandig ook partiële protheses, frame protheses en overkappingsprotheses op wortels of implantaten.

IMG 9607

Eerste bezoek 

Vanaf het eerste bezoek tot het uiteindelijk plaatsen van de prothese, werkt de tandprotheticus aan uw kunstgebit. Hierbij bespreekt hij met u, uw persoonlijke wensen. Na enige bezoeken aan de tandprotheticus beoordeelt hij samen met u de in was gemaakte proefprothese. De stand van de tanden, de esthetiek en de techniek worden daarbij nauwkeurig gecontroleerd. Veranderingen zijn nu nog mogelijk.

Als dan alles goed is wordt de prothese afgemaakt en geplaatst. Van af het eerste bezoek tot het plaatsen van uw nieuwe kunstgebit, worden er ongeveer zes bezoeken gepland.

george 9709

Uw nieuwe kunstgebit

U heeft nu een nieuw kunstgebit, maar u kunt niet verwachten dat u alles wat u vroeger met uw eigen tanden en kiezen kon doen, nu moeiteloos met uw kunstgebit kan. Vooral in het begin is het erg wennen en kunnen er klachten ontstaan, zoals pijn, moeilijkheden bij het kauwen en moeilijkheden bij het spreken. De tandprotheticus zal proberen u, vooral in die lastige beginperiode, te begeleiden om zodoende het wennen aan uw gebitsprothese te vergemakkelijken.

Een kunstgebit is een hulpmiddel

De bedoeling van uw kunstgebit is dat het de functies, die uw eigen tanden en kiezen hadden, zo goed mogelijk overneemt. Tanden en kiezen zijn erg belangrijk bij het kauwen en het spreken, maar ook voor uw uiterlijk, de eerste aanblik. De prothese is een hulpmiddel om de functies van uw eigen tanden en kiezen zo goed mogelijk uit te voeren.

  • Doe ’s-nachts altijd uw prothese, frame of plaatje uit. Leg dit in een bakje met schoon water met een scheutje azijn.
  • Borstel de prothese met een prothese borstel met harde haren en (groene) zeep.
  • Spoel uw prothese na elke maaltijd schoon met lauw stromend water.

Worden de kosten voor de tandprotheticus vergoed?

Door de meeste zorgverzekeraars wordt de prothese vanuit de basis verzekering geheel of gedeeltelijk vergoed. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het type prothese, of u een aanvullende zorgverzekering heeft en hoe uw zorgverzekeraar hiermee omgaat.

Veelal zal de tandprotheticus de kosten direct bij uw zorgverzekeraar declareren, indien u een deel zelf moet betalen wordt u hierover ingelicht en krijgt u daarvan een restant nota. Vraag dit voor de zekerheid na bij uw zorgverzekeraar, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Mondzorg Berkien heeft het factureren uitbesteed aan het factoring bedrijf Infomedics. Facturen worden via infomedics verzonden.

berkien 1183474960